lördag, november 10, 2007

Guds och Maradonas hand

Dagens text i SvD handlar om fusk. Vad är mer naturligt än att prata om Guds hand?

Sex minuter in i andra halvlek avancerar Diego Maradona framåt och slår en passning högerut mot Jorge Valdano. Englands Steve Hodge försöker bryta väggspelet och rensa, men lyckas träffa bollen så illa att den gör en båge in mot straffområdet. Det är kvartsfinal i Mexiko-VM 1986, fyra år efter kriget om Falklandsöarna, stämningen är het. Målvakten Peter Shilton rusar ut för att boxa bollen, men den 1,65 långa Maradona utmanar den två decimeter längre Shilton i en höjdduell, och Maradona, hängande i luften, hinner före – med sin vänstra hand. Argentina tar ledningen, och segrar till slut med 2–1, för att senare bli världsmästare. På presskonferensen förklarade Maradona att bollen gått in ”lite med hjälp av Maradonas huvud, och lite med hjälp av Guds hand”.

Detta monumentala fusk fick två intressanta effekter.